Lille bilde på Happy Easter

LSAB Finland er en langsiktig partner av Metsä Fibres sagbruk, og avtalen med Rauma sagbruk er en videreføring av dette partnerskapet. LSAB Finland skal utstyre sagbruket som skal bygges i Rauma med de nødvendige sagbladene og ta seg av den viktige slipetjenesten. Selskapet er forpliktet til våre felles sikkerhetsmål, og vi har vært i stand […]

Tekst og foto Gabriel Nilsson, Dalarnas Tidning. Tirsdag 23. nov. 2021. 

Long Cabin Company har til hensikt å fortsette å vokse 

Långshyttan Kombinasjonen av materialmangel og utbredte priser er for tiden et problem for mange selskaper. LSAB er intet unntak, men til tross for verdenssituasjonen har selskapet store planer om å fortsette å vokse. I Svinöhed, i det som en gang var en låve produserer og reparerer Långshytans Grinders Service, LSAB, verktøy for trebearbeiding. Dette har blitt gjort i over 40 år. Kunder er hovedsakelig sagbruk og høvler. I ti år har Långshytte -selskapet vært eid av finansmann Gustaf Douglas InvestmentBolag Latour. 

Selv om selskapet i dag er multinasjonalt, har Långshytan fortsatt en viktig rolle å spille i de store vekstplanene, ifølge Martin Andersson, administrerende direktør i LSAB Sverige Sättal AB. – Vi har en eier som ønsker å utvide og utvikle bransjen. Fordelposisjon i Långshyttan, og tradisjonen som er her vi ønsker å erobre verden, sier han. Wood Solutions forretningsområde i LSAB-gruppen har 200 ansatte og har en omsetning på litt over 250 millioner SEK i året. På LSAB i Långshyttan jobber rundt 30 personer for tiden. Men det kan komme til å endre seg. – Antall ansatte i forhold til salg vil sannsynligvis ikke vokse helt lineært, men hvis vi skal fortsette å vokse som planlagt, må vi tydeligvis vokse på personalsiden også. 

Imidlertid vil ikke alle nye tjenester havne i produksjonen. – Det er først og fremst ressurser med kunnskap om teknisk salg, digitalisering, forretningssystemer og stykker vi leter etter, men også i produksjon må vi bli mer. Pandemien har påvirket mange bransjer. Treindustrien er intet unntak. 

Lange leveringstider og en voksende materialmangel er nå hver dag for mange selskaper. – Før signerte vi lange avtaler med stabile forhold. Det er ikke mulig nå. Noe som tidligere hadde et par ukers leveringstid tar i dag seks måneder. Hva koster SEK 10 før koster SEK 40 i dag. Nettstedssjefen Andreas Gustafsson fyller ut: – Hvis vi kjøper en ny maskin, var leveringstiden seks måneder før. I dag er det 14. Investeringer du gjør for neste år vil ikke kunne komme neste år. Min største bekymring, da dette løpet startet, var at det ville være mangel på råstoff, men der har vi i det minste gjort det ganske bra. 

Til tross for verdenssituasjonen, ser begge to lyse ut på LSABs fremtid. Trenden er klar. Flere og flere bygninger og eiendommer bygges i tre. Økte krav om bærekraft er en viktig årsak til dette. – Svenske sagbruk er en veldig viktig del av den grønne overgangen, sier Martin Andersson. En stadig mer økende digitalisering er en annen av grunnene til at duoen er optimistisk om fremtiden. – Vi er allerede ledende i bransjen for å få produksjonsdata for våre kunder. Men vi har store muligheter til å vokse mer der. For tiden er det bare noen få mennesker som jobber med digitaliseringsbiten med oss. Dette vil ikke være tilfelle i fremtiden, sier Martin Andersson. 

 

Loggmaster – utviklet av LSAB – er en unik nettbasert programvare for trebearbeidingsindustrien som holder styr på verktøy og produksjon.

Med et enkelt grensesnitt, som fungerer like bra på datamaskinen som mobiltelefonen eller nettbrettet, overvåker systemet blant annet verktøyene og produksjonseffektiviteten. Loggmaster gir også brukeren statistikk og analyse av produksjonsflyten.

 

Les mer